Două zile în Berlin

Nu pot să cred că am făcut-o și pe asta. Total neprevăzut, total iresponsabil, total în afara bugetului meu. Am spus da și atât. De acolo mi-a rămas să găsesc toate soluțiile posibile să fiu sărac, dar arogant în capitala Nemției. Nu se dorește a fi un ghid de călătorie, nici un exemplu de plasare subtilă de produse. E aventura mea (puteți susține și altele cu cu click la sfârșitul articolului, numai spun). Doar atât sper: să vă trezesc pofta de Berlin, căci mie mi-a rămas în inimă. Sau inima mi-a rămas în Berlin?

Am petrecut două zile jumate acolo, drept să spun, parte a unei călătorii de o saptămână prin Germania. Am zburat din Cluj direct, în aeroportul de săraci Schofldsajfjdslen (nu țin minte cum se numește pentru nimic în lume). Cert este că am luat un bilet de transport public valabil două ore, ce am crezut că va fi risipă de bani din moment ce fac doar o călătorie, ca să petrec apoi o oră și patruzeci de minute într-un bus și două trenuri până la hostel. Sfarșită și fără răsuflare, după o încercare de a-mi spune numele pe litere la recepție, predau buletinul râzând și capitulez. Am stat la Meininger care, din câte am înțeles, e un lanț hotelier. Cel din Berlin e chiar foarte decent, în comparație cu debaraua în care am stat în Hamburg, în hostelul cu același nume. Dar asta e altă poveste. 

M-am cazat și apoi am ieșit să caut ceva de mâncare. OMG! Nu numai că toate magazinele erau închise la ora opt, dar nici urmă de om pe stradă. Umm…ce? Singura sursă de hrană viabilă se afla la douăzeci de minute de mine, un McDonald’s în gară. Numai bine m-am mirat de cinci ori și acolo cum trece trenul pe deasupra mea, pe dedesupt și primprejur, am mâncat un hamburger cu 1 eur + biletul de bus, gata bugetul pe prima zi. 

Dacă aș fi avut toți bănuții din lume, nu cred că aș fi avut una din cele mai frumoase, memorabile, tranformatoare experiențe din viața mea. Realizând că până și transportul public e prea scump pentru căutatorul de sens în viață ce sunt eu, am găsit cea mai kewl și ieftină alternativă: bicicleta. Un moment pentru conștientizare: cu bicicleta în Berlin. Pe stradă. Un oraș cu trei milioane jumate de locuitori. Drumuri bune și mașini germane. Reguli străine. Umpic de emoții, trebuie să recunosc, am avut. Dar. Daaaar. Dar. A fost magique!

Super sfat: E mai ieftin să închiriezi bicileta de la un hotel, chiar dacă nu ești cazat acolo, sau de la un shop de țoagle (unde poate ajunge la 4eur pe zi), decât să folosești una din bicicletele de la stațiile din oraș. Trebuie să recunosc că am chicotit puțin de fraierii care au dat 12eur pe bicicleta publică. 

În afară de obiectivele evidente – Turnul Televiziunii, Poarta Brandenburg, Primăria (unde apropo se poate urca în turn gratuit), insula muzeelor- am vizitat Muzeul Evreiesc, cu bilet super ieftin de 3eur pentru studenți. Compus din clădirea ce găzduiește expoziții temporare și adiția mai recentă a lui Libeskind, muzeul te întoarce pe dos. Fie că ești închis în întunerc după o poartă de o tonă din beton, singur cu gândurile tale, sau calci peste fețe de alamă, nu poți trece pe aici netulburat. Monumentul Evreilor pe de altă parte, pe cât vrea el să fie de sobru, e folosit mai degrabă pentru un joc de v-ați-ascunselea. Lucru deosebit de frumos. Peste moarte dansează viața. 

A doua zi am hoinărit aiurea și, din întâmplare, am dat peste biserica lui Bonhoeffer. Nu am putut să cred. Uite o biserică frumoasă. Hmm o plăcuță la intrare. Aici a păstorit Dietrich Bonhoeffer între anii … Cee?? O surpiza deosebit de plăcută.

Am citit lângă zidul Berlinului pe iarbă. Am băut două cafele bune. Am mâncat un chec vegan iecs! Am fost și într-un second hand ce vindea ochelari de soare la 15 eur say what?? De mâncat, nu prea am mâncat. Deci pot recomanda batoanele musli cu fulgi de ciocolată de la Aldi. Companioanele mele pe buget. 

Ce nu poate fi prins în cuvinte însă, e un spirit. Un spirit al orașului. Eram atât de energizată, inspirată, fascinată. Nu ce cel mai frumos sau de pus pe Instagram oraș, însă energia din el, oamenii, muzica, teatrul, arta, stilul, milioanele de biciclete sunt ca un drog. La fiecare pas găsești un grafitti ciudat, un om cu freză verde, un magazin de vechituri, un atelier de pictură – atâta diversitate într-un singur loc și atât de firesc sunt toate împreună. Orașul ăsta… orașul ăsta e altceva!

–––––––––––––––––––––––––––-
aici e tot ce am purtat, în caz că aveți astfel de preocupări. în caz că nu aveți astfel de procupări, puteți susține alte aventuri cu musli

beretă – https://shopstyle.it/l/V51Q
palton – https://shopstyle.it/l/V52w
deux-piece – https://shopstyle.it/l/V528
(sau cel mai genial lucru)- https://shopstyle.it/l/V53u
https://shopstyle.it/l/V53K
https://shopstyle.it/l/V532
pantaloni culotte – https://shopstyle.it/l/V6a7
traineri nike – https://shopstyle.it/l/V6bi
patent boots – https://shopstyle.it/l/V6bp
sfeter pufos – https://shopstyle.it/l/V593
cercei – https://shopstyle.it/l/V6am
sacosa aldi – haute couture

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s