Liniște și matcha

7

Nu cred că există mai mare moft la ora actuală decât să îți comanzi un ceai matcha sau un matcha latte. Primești o licoare verzuie, fară un miros identificabil și cu un gust ce aduce a pește. Sună a cel mai sofisticat lucru posibil și desigur, un pahar de matcha se bea doar însoțit de o mutră afectată.

Glumesc, cu siguranță. Am auzit de matcha în treacăt și vedeam peste tot verdele intensspecific tuturor preparatelor ce conțin ingredientul minune, dar nu l-am luat în seamă până nu am văzut din întâmplare pe YouTube ritualul ce stă în spatele preparării ceaiului și curiozitatea mi-a fost trezită în secunda doi.

Ce este matcha, de fapt? Frunze de ceai marunțite foarte, foarte fin. Deși beau ceai verde în toate combinațiile și originile posibile, matcha are un gust diferit de ceaiul obișnuit, un gust foarte specific, de aceea poate să nu fie pe placul tuturor. În comerț se găsesc seturi de preparare ce includ pudra, o spatulă și un pămătuf de bambus și un bol, toate așezate cu grijă într-o cutie fancy și leșinant de scumpă. Am descoperit întrebând o domnișoară drguță de la Demmers că matcha trebuie preparat în bolul special dedicat lui, preferabil ceramic, deoarece împrumută gustul recipientului.

Îmi dădeam eu filme japoneze cum îmi iau un moment de respiro și prepar ceaiul în ropot de ploaie și miros de verde crud, până am realizat cât de costisitor este pe de-o parte, dar și cât de nesatisfăcătoare mi se păreau seturile de la ceainărie. Un act atât de intim și personal ca prepararea unei căni de ceai și savurarea ei cathartică nu putea fi efectuat decât cu ajutorul unor elemente atent alese, de care te simți apropiat.

Așa a început aventura mea de a le colecționa, aventură care a înzestrat obiectele cu o mai mare însemnătate și de care îmi amintesc la fiecare sorbitură.

Pudra a fost cel mai ușor de găsit. Demmers o oferă atât la gramaj mai mic într-un pliculeț, cât și în cantitate mai mare în cutie metalică, la contravaloarea sufletului tău. Mie mi-a venit ideea genială de a căuta la farmacie, unde pudra este mai accesibilă chiar decât la magazinul naturist. E și bio, îți dai seama!

Pămătuf nu am găsit decât la Demmers. Vine într-o cutie cilindrică de plastic, simplu. Nu există alte variante aici. Spatula am decis să nu o iau deoarece nu e esențială: poate fi folosită orice linguriță. Scopul spatulei este mai degrabă dozajul corect, fiind necesară exact cantitatea ce încape în adâncitura ustensilei.

Obținerea bolului a fost pe departe cea mai simpatică aventură. Îi știam pe cei de la LUT de la Cluj Design Days. Întâmplarea face că fix în timp ce îmi câutam eu bolul să se desfășoare o ediție a prestigiosului eveniment mai înainte menționat, dar era atât de leșinată atmosfera, de am plecat super repede. După câteva zile le scriu celor de la LUT că am nevoie de bol URGENT! De parcă nu l-aș fi putut cumpăra de la târg, dar a trebuit să avem un moment dramatic, altfel nu discutăm. Așa am alertat-o pe Diana, jumătate din duoul LUT, și ne-am întâlnit în cafeneaua ceramiștilor, ceea ce ea spunea că e pentru ei precum casa TIFF pentru… TIFF. M-am înfățișat la întâlnire cu pămătuful pentru a întâlni bolul perfect și asa l-am ales pe El. Nu e glazurat la exterior, ceea ce îl poate face incomod la sorbit, dar mie cu atât mai mult mi-a plăcut. Să nu mai spun că nu mai e altul ca el, cei de la LUT realizând obiecte unice, formate dintr-o abordare relaxată a modelajului.  Am avut o întâlnire personală cu olarul și lumea ascunsă a ceramicii din oraș, am găsit un loc nou din Cluj și am învățat ceva despre porțelan: nu treceam eu prin astea daca luam bolul de la târg ca tot omul.

Dar să trecem la lucruri serioase: prepararea. Peste o linguriță mică de pudră se adaugă cam 60ml apă caldă, puțin sub temperatura de fierbere. Cu ajutorul pămătufului se dizolvă toată pudra, pentru a nu se forma cocoloașe. Apoi se toarnă încă puțină apă, după gust, și cu o mișcare rapidă zigzag, fără a adtinge fundul bolului, se agită lichidul pănă la formarea spumei. Ceaiul se poate bea așa. dar eu am ales să adaug lapte frotat la espressor. Et voila! Procesul durează câteva minute și da, poate fi considerat antrenament pentru biceps.

1234568

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s